Arhiva vesti

arrow_left 2008 arrow_right

Izveštaji iz štampe

7 April 2008

Priština, Kosovo, 7. aprila 2008. - Ustavna Komisija je podnela predlog Ustava Predsedniku Republike Kosovo

 

Ustavna Komisija Republike Kosovo je, danas u 13:00 u Nacionalnoj biblioteci, formalno usvojila i potpisala Ustav Republike Kosovo. Komisija je, na ceremoniji potpisivanja, predlog Ustava predstavila Predsedniku Republike Kosovo. Predsednik će isti podneti Skupštini Republike Kosovo. Službeno usvajanje predloženog Ustava od strane Skupštine Republike Kosovo se očekuje ubrzo.

Ustavna Komisija je duže od godinu dana radila na pripremi Ustava Kosova. Komisija je tokom tog procesa razmotrila niz Ustava demokratskih zemalja i razgovarala sa velikim brojem međunarodnih i lokalnih stručnjaka. Ustavna Komisija je takođe organizovala dve faze informativnog procesa, sve to kako bi uključila javnost u proces pripreme nacrta Ustava. 

Svi komentari podneti od strane pojedinaca i zainteresovanih grupa putem javnih debata, elektronske pošte i ostalim kanalima su sakupljeni od strane Sekretarijata Ustavne Komisije i razmotreni od strane radnih grupa iste. Oko 35% podnešenih komentara je u potpunosti inkorporisano u Ustav, koji je i formalno usvojen od strane Ustavne Komisije.

Predlog Ustava Republike Kosovo kao i sve ostale informacije koje se tiču uključivanja javnosti se mogu naći na internet stranici: www.ustavkosova.info.

Ustavna Komisija želi da izrazi svoju iskrenu zahvalnost svim građanima i profesionalnim organizacijama na njihovim komentarima, primedbama i predlozima koji se odnose na nacrt Ustava Republike Kosovo.

Za više informacija o Ustavu Republike Kosovo, procesu nacrta istog i javnim događajima, posetite: 

www.kushtetutakosoves.info , www.ustavkosova.info , www.kosovoconstitution.info.

 

O Ustavnoj Komisiji:

Ustavna Komisija Kosova je osnovana od strane Predsednika Kosova, u saglasnosti sa preporukama Specijalnog Izaslanika Ujedinjenih Nacija, Ahtisarija, iznešenim u Izveštaju o budućem statusu Kosova, podnešenog Generalnom Sekretaru Ujedinjenih Nacija. Komisija odražava diverzitet Kosova i odgovorna je za pripremu nacrta Ustava koji predstavlja interese svih građana Kosova.

 

Kontakt:

Sekretarijat Ustavne Komisije

Vlada Kosova, nova zgrada, 8. sprat, kancelarija br. 803

Trg Skenderbeg

10000 Priština, Kosovo

Tel: +381 38 20014 208 

 

Ustavna poglavlja

Linkovi

Linkovi za sajtove na Engleskom jeziku:

Slike sa javne debate

Najnovije vesti